pondelok 14. októbra 2019

Něco skutečného

Originál: When It´s Real (2017)

Autor:
Erin Watt
 
Vydavateľstvo: Baronet

Český preklad: Zuzana Ľalíková
 

Počet strán: 398

Rok vydania: 2018



Príbeh o slávnom rockerovi, ktorý si potrebuje vylepšiť povesť, aby ho začali brať vážne a o dievčati, ktorej úlohou je predstierať, že je jeho priateľkou. Zoznámte sa s Oakleym Fordom – mladou celebritou, spevákom s miliónmi fanynek… a problémovým typom. Zdá sa, že Oakley má všetko, čo si môže priať, pravdou však je, že jeho súkromný život sa mu rozpadá, aj hudobná kariéra ide z kopca. Ako to napraviť? Oakleyho manažéri majú riešenie: musí svetu dokázať, že konečne dospel. A s tým mu má pomôcť i jeho nová – a falošná – priateľka. Tou má byť Vaughn Bennettová – oddaná sestra, servírka na čiastočný úväzok, stelesnená „normálnosť“. Za iných okolností by túto ponuku odmietla, jej rodina však potrebuje peniaze, preto je Vaughn ochotná pretrpieť divoké hollywoodske večierky, aj novinárov na každom kroku. No a čo, že je Oakley, podľa nej, len povrchný blbec. Veď sa nebudú milovať aj v skutočnom živote... že nie?


Čítala som mnoho príbehov, v ktorých sa slávny spevák/herec zamiluje do obyčajného dievčaťa. Niektoré sa mi páčili viac, iné menej. Ale ak by som si niektorý z nich mala prečítať znova, tak by to bol práve tento.   

Dejová línia, ako taká, nie je ničím výnimočná. Všetko tu už bolo, o všetkom sa už písalo. Napriek tomu ma knižka do seba pohltila. A to úplne celú. Rozmýšľam, čo to spôsobilo. Autorkin štýl? Istým spôsobom áno. Vykreslenie postáv? Stopercentne. Dievčatá vytvorili Oaka neskutočne hodnoverne. Bol namyslený a arogantný. Presne taký drzý, ako som si vždy nejakú rockovú hviezdu predstavovala. A čakala som na moment, kedy ho skrotí jedno celkom obyčajné dievča. A ono skrotilo. Vaughn bola presne typ, ktorý sa na tú úlohu hodil. 

Nebola z neho paf (čo dlho nemohol chlapec prehrýzť... veď jeho predsa chceli všetky baby) a nemala v pláne sa k nemu chovať milo, keď to nemal v úmysle ani on. Na verejnosti, pred novinármi hrala milujúcu partnerku, ale mimo kamier bola sama sebou a správala sa odťažito. 

Oak bol k Vaughn spočiatku veľmi nepríjemný. Predsa len bola dievčaťom, ktoré mu nanútili manažéri, len preto, aby svetu ukázal, že už nie je viac tým divokým a nenapraviteľným bláznom. Že sa zmenil. Že dospel. Oak sa chcel vo svojej kariére posunúť ďalej. Našťastie bol aj rozumný, a vedel po akej ceste sa má vydať, ak chce byť aj naďalej úspešný. 

Príbeh je veľmi romantický. Láska medzi Oakom a Vaughn klíči veľmi pomaly a postupne. Nie je to žiadne divoké vzplanutie, aj keď nemožno poprieť, že je vášnivé. A tiež, bolo fajn prečítať si niečo aj z hudobného sveta, najmä z jeho zákulisia.

Čo dodať na záver? Možno už len to, že kniha sa číta veľmi dobre. A hoci ide o vymyslený príbeh, vyvoláva vo vás pocit istej skutočnosti. Akoby sa niečo také mohlo stať. Niekde. Niekedy. Niekomu.


Moje hodnotenie: ★★★★☆

Žiadne komentáre: