pondelok 28. októbra 2019

Dielo majstra

Originál: The Masterpiece (2017)

Autor:
Francine Rivers

 
Vydavateľstvo: Kumran.sk


Preklad: Zdenka Buntová
 

Počet strán: 448

Rok vydania: 2018




Úchvatný román - Dielo majstra, je o hľadaní, starých jazvách, o láske aj odpúšťaní. Obľúbená autorka Francine Riversová v ňom ponúka súčasný príbeh zasadený do prostredia Kalifornie.
Roman Velasco sa od pouličných grafiti vypracuje na uznávaného umelca a má všetko – peniaze, ženy, slávu. Grace Moorová, ktorá zostala po rozvode s maličkým synom sama, prijme prácu ako Romanova asistentka a postupne zisťuje, že jej slávny maliar nemá vlastne nič. Izbami jeho prázdneho sídla s nádherným výhľadom na Topanga Canyon sa nesie desivá ozvena jeho minulosti.
Grace bojuje s vlastnými démonmi. Po tom, ako si život prevrátila naruby zlými rozhodnutiami, zaprisahá sa, že už nikdy nedovolí, aby pre lásku prišla o svoje sny.


Už je to veru dávno (a tým dávno myslím viac ako desať rokov), čo som naposledy čítala niečo od Francine Rivers. Povedala som si, že nastal čas zistiť, či ešte stále píše tak pútavo, ako si pamätám. A viete čo? Píše!

Román Dielo majstra ma zaujal svojím obsahom, ktorý presne hrá na strunu každej romantickej duše. Na jednej strane máme hrdinu - rebela - bohatého starého mládenca, ktorého celoživotnou vášňou je maľba, na strane druhej máme - dobré dievča - slobodnú mamičku, ktorá obracia každú korunu, len aby sa mohla postarať o svojho milovaného synčeka. A že šetriť peniaze (keď nie je z čoho) nie je také jednoduché ako by malo - najmä, keď máte bábätko - by Grace vedela rozprávať. No nevzdáva sa, a keď jej v agentúre ponúknu prácu asistentky slávneho maliara, rada ju prijme. Reči typu "žiadna u Velasca nevydrží viac než týždeň" Grace ignoruje. Potreba prežiť a túžba postaviť sa na vlastné nohy vie byť veľmi silnou motiváciou. 

Už od začiatku je evidentné, že oboch hrdinov to k sebe ťahá. Kým však spolu skončia, prejdú veľmi dlhú cestu. Ich povahy sú poznačené nie práve vábnou minulosťou. Obaja si prešli úskaliami, ktoré im boli do cesty postavené a nalomilo to ich dôveru, naštrbilo ich duše a zatvrdilo srdcia. Ako Roman, tak i Grace si na pleciach nesú ťarchu svojej minulosti. Práve s tou je načase sa vyrovnať, zobrať si z nej to najlepšie a ostatné hodiť za hlavu. Pretože bez toho sa nepohnú ďalej a ich životy ostatnú prázdne, iba prahnúce po niečom...

Autorka prináša príbeh lásky a viery zo súčasnosti, ktorý prelína kapitolami týkajúcimi sa minulosti hlavných hrdinov. Vďaka tomu sa čitateľ dozvedá, čím si prešli a čo ich sformovalo do dnešnej podoby. Lepšie ich spoznáva - ich myšlienky, ich charaktery, a vďaka tomu rozumie ich správaniu sa a ich konaniu. Zároveň sleduje ich cestu - a to nielen k sebe, ale i k Bohu. A je to veľmi pekná cesta. 

Kniha sa číta ľahko, rýchlo, plynulo. Len sa začítate a ani sa nenazdáte a ste na konci. Vskutku je ako pohladenie duše.


Moje hodnotenie: ★★★★☆

Žiadne komentáre: