streda 12. júna 2019

Kliatba Misty Wayfairovej

Originál: The Curse of Misty Wayfair (2017)

Autor: Jamie Jo Wright

 
Vydavateľstvo: i527.net

Preklad: Sofia Skokanová

 
Počet strán: 344

Rok vydania: 2019




Thea Reedová vyrastá v sirotinci, no zaprisahá sa, že jedného dňa zistí, čo sa stalo s jej mamou. Pátranie ju na prelome 19. a 20. storočia už ako dospelú ženu privádza do mestečka Pleasant Valley vo Wisconsine. Dôkazy smerujú do miestnej psychiatrickej liečebne. Pri hľadaní matky prebudí legendu o zavraždenej Misty Wayfairovej, ktorá vraj straší v okolí a jej zjavenie je predzvesťou smrti.
O sto rokov neskôr dostane Heidi Laneová znepokojujúci list od mamy, ktorá bojuje s demenciou. Prosí ju, aby prišla do Pleasant Valley a dozvedela sa, kto vlastne je. Keď Heidi v lese pri ruinách psychiatrickej liečebne zazrie ducha ženy, dávny príbeh o Misty Wayfairovej znovu ožíva a mladá žena sa začína báť o svoj život... 


...hoci malo ísť o milé mestečko, milé nie je ani náhodou. Je to hrob, ktorý sa otvoril a teraz z neho mali uniknúť všetky tajomstvá. Tajomstvá, o ktorých nikto nevie.

Už názov knihy dáva jasne tušiť, že kniha bude zahalená veľkým tajomstvom. A je to pravda. Tajomstvo sa v nej však neskrýva iba jedno. Je ich viac. No proti ich odhaleniu sa bránia dávni duchovia...

Knihu autorka písala obdobným štýlom ako aj tú predchádzajúcu (Tajomstvo domu na Foster Hille), to znamená, že striedala medzi sebou dva - na prvý pohľad odlišné - príbehy, ktoré však mali spoločné viac ako by ste si mohli myslieť. Dej sa navyše odohráva v mestečku, za ktorým postavili psychiatrickú liečebňu pre duševne chorých.

V tom prvom príbehu, odohrávajúcom sa v roku 1908, je hlavnou hrdinkou Thea Reedová, mladá fotografka, ktorú cesta zaviedla do Pleasant Walley. Túži spoznať svoje pôvodné korene. Chce nájsť svoju biologickú matku, dozvedieť sa, prečo ju nevychovávala. V prvom rade však musí zistiť, či vôbec ešte žije.  

Druhou hrdinkou je mladé dievča Heidi Laneová. Odjakživa utekala od všetkých problémov, ktoré priťahovala ako magnet. Do Pleasant Walley by nikdy nevkročila, keby jej matka neposlala list. Matka, ktorá trpí demenciou nezvykla písať listy, obzvlášť s takým mätúcim obsahom. Haidi však túži zistiť, čo matku viedlo k tomu, aby jej jeden taký poslala. 

S jej príchodom do mestečka sa však začnú diať aj iné veci. Do rúk sa jej dostane fotoalbum, v ktorom je na fotke žena mimoriadne podobná jej samej. Rovnakú ženu zbadá aj za oknami svojej izby. Je to jej duch? A prečo sa ukázal práve jej? Má ju vystrašiť? Alebo ju má varovať pred nebezpečenstvom? 


Život človeka možno nie je o šťastí, ale o tom, aby sa naučil byť spokojný napriek okolnostiam.

Obe hrdinky, okrem hľadania odpovedí na otázky ohľadom svojej minulosti, sa snažia nájsť si svoje miesto v živote. Túžia zistiť, prečo sú na svete, kam smeruje ich životná cesta a či vôbec niekam smeruje. Pravdaže, pri hľadaní odpovedí nie sú samy. Pomocnú ruku im podajú muži, od ktorých by to najmenej čakali.  

Jamie Jo má rada príbehy, ktoré sú trochu tajomné, možno trochu duchárske (našťastie pre každé nečakané "zjavenie" v príbehu má aj rozumné vysvetlenie, a tak nemožno v jej prípade hovoriť o fantasy príbehoch); príbehy, v ktorých vás môže previesť minulosťou i súčasnosťou zároveň. 

Na jednej strane je dobré vedieť, čo môžete od autorky očakávať, na strane druhej to však po istom čase môže začať trochu nudiť. Žiaľ, to bol práve môj prípad. Román mi až priveľmi pripomínal Tajomstvo domu na Foster Hille. Viď spoiler.



Ako som už spomínala, tí, ktorí už niečo od Jamie Jo čítali, budú zhruba vedieť, čo môžu očakávať, niektorí možno budú predvídať, akým spôsobom sa dej bude posúvať. A hoci spočiatku sa mnohým môže zdať, že dej postupuje iba veľmi komótne (čo zapríčinilo, že som sa do čítania nútila zhruba do 150 strán, a pri každej päťdesiatke som to s čítaním vážne chcela vzdať), druhá polovica knihy vás do seba dokáže naplno vtiahnuť a priviesť až do samotného finále.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: