štvrtok 23. mája 2019

Sladký ocko

Originál: Sugar Daddy (2007)

Autor:
Lisa Kleypas
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Katarína Bukovenová
 

Počet strán: 320

Rok vydania: 2010



Liberty Jonesová má sny a odhodlanie, ktoré ju ženú preč z texaského Welcome. Miluje Hardyho Catesa, no on považuje lásku k nej za zakázanú. Jeho ambície sú väčšie než živorenie vo Welcome a Liberty je zbytočná komplikácia. Oboch však k sebe ťahá niečo magické a opojné – nebezpečná príťažlivosť, silnejšia ako oni sami. Keď Hardy opúšťa mestečko, aby uskutočnil svoje plány, Liberty sa po smrti matky ocitá s mladšou sestrou, ktorú vychováva sama. Po čase sa zoznamuje s bohatým magnátom – sladkým oteckom, ako sa v Texase hovorí. Ich vzťah je však hlbší, než si ľudia myslia, a Liberty začína postupne odhaľovať tajomstvá z minulosti svojej rodiny...


Sladký ocko nie je klasikou romancou, aké poznáme. Nepatrí medzi prvoplánové romány, kde presne vieme, ako sa dej bude vyvíjať. Nie. Táto kniha v sebe ukrýva viac. Oveľa viac.
 
Liberty je odvážna mladá žena, ktorú život skúšal od malička. Žila so svojou matkou na okraji mestečka v prívese, kde spoznala krásneho Hardyho. Už ako dievčatko sa do neho zamilovala až po uši. Modrooký diabol k mladej Liberty cítil to isté. Rodiacu sa lásku k nej sa však snažil zahubiť. Mal svoje priority, od života chcel získať viac. A láska rada veci komplikuje, preto sa rozhodol (aj keď s ťažkým srdcom) neviazať sa. Nechcel zničiť svoje ambície, ale nechcel tiež ublížiť Liberty. Vedel, že obaja si zaslúžia lepší život. 

Keď Hardy opustil mestečko, ostala Liberty na všetko sama. So zlomeným srdcom a po matkinej nečakanej smrti by sa mnoho ľudí dokázalo "zložiť". Liberty taká ale nie je. Je silná a poháňaná láskou k ďalšej bytosti - svojej malej sestričke. Je odhodlaná sa o ňu postarať za každú cenu. Aj tak sa o ňu starala viac-menej sama už od jej narodenia. Matka dokonca niekedy žiarlila na vzťah, ktorý si sestry k sebe vytvorili... Aby sa Liberty mohla o mladšiu sestričku postarať, musí si nájsť prácu. Ale ako, keď nemá nič vyštudované? Zhodou okolností/náhod sa jej podarí získať štipendium na kaderníckej škole. Liberty je šikovná a usilovná. Práce sa nebojí. Vďaka svojej priebojnosti sa zakrátko zamestná vo vychytenom kaderníckom salóne.

Do salóna chodia nielen ženy, ale i muži. Jedným z významných zákazníkov je aj starý pán, magnát Churchill Travis. Za svoju dvornú kaderníčku si vyberie práve Liberty. Starý pán sa s mladou ženou zblíži. Ale nie tak, ako si mnohí myslia. Dokonca jej neskôr ponúkne prácu asistentky a ubytovanie u neho v rodinnom sídle. 

Liberty sa dostáva do novej fázy vo svojom živote. Spoznáva celú Travisovic rodinu. K všetkým jeho synom si nachádza cestu, okrem najstaršieho Gagea. Gage je podozrievavý, myslí si presne to, čo ostatní - že Liberty je otcova milenka a využíva ho vo svoj prospech. Keď však zistí, že pravda je celkom niekde inde, už je do Liberty po uši zamilovaný. 

Liberty je láskou sklamaná. Odkedy Hardy opustil rodné mesto, nepočula o ňom ani slovka. Ničím sa jej nepripomenul - nikdy jej nenapísal ani nezavolal. Ostala jej po ňom iba bolestivá rana na srdci. A teraz je tu Gage. Muž, ktorý mu je charakterovo veľmi podobný - chápavý, starostlivý, milujúci. Liberty netrvá dlho a prepadne jeho kúzlu. Keď už to vyzerá tak, že Liberty našla šťastie v Gageovom náručí, do jej života opäť vstúpi Hardy...

Román je bohatý na udalosti a zvraty. Obsahuje viacero línií, ktorých cesty sa na konci krásne prepoja. Hrdinka je odvážna žena, ktorú si každý čitateľ rýchlo obľúbi. A na ceste jej životom jej drží palce. 

Travisovci sú úžasná rodina. Držia pokope, povzbudzujú sa navzájom, chránia sa a ľúbia sa. Iba málokto by nechcel byť ich súčasťou. S románom sa čitateľ iba ťažko lúči. Lisa ním dokázala, že vie písať nielen historické romance, ale že má čo povedať aj čitateľom, ktorí majú v obľube skôr romantické príbehy zo súčasnosti.

Moje hodnotenie: ★★★★★
 
Travis Family
1. Sugar Daddy (Místo na slunci; Sladký ocko)
2. Blue-eyed Devil (Místo v životě; Modrooký diabol)
3. Smooth-talking Stranger (Citlivá místa; Sladký šepot)
4. Brown-Eyed Girl (Dívka s hnědýma očima; - )
 

Žiadne komentáre: