pondelok 8. októbra 2018

Neodchádzaj


Názov knihy: Neodchádzaj (2007) 

Autor: Katarína Gillerová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 304

Rok vydania: 2007, 2018



Veronika Králová vyrastala v rodine s večne zaneprázdneným otcom a matkou, ktorá sa videla v jej staršej sestre. Azda preto je ako mladá žena veľmi citlivá a vnímavá. A predsa ju intuícia sklame v tom najkritickejšom období – keď si jej manžel začne budovať nový vzťah. Len čo Veronika zostáva sama, zisťuje, že stratila nielen oporu a lásku, ale i ľudí, ktorí kedysi stáli pri nej. Napriek tomu neskladá zbrane, lebo si uvedomuje, že človek sa musí aj sám pričiniť o svoje šťastie. Nájde v sebe ešte dosť síl, aby si znovu vybudovala to, čo bolo kedysi najdôležitejšou súčasťou jej života? 


Katarína Gillerová patrí medzi obľúbené autorky na Slovensku. Dôkazom sú knihy, ktoré napísala (doteraz ich vyšlo 16), ich druhé vydania a množstvo fanúšikov, ktoré si pýtajú ďalšie romány.

Mne sa do rúk dostala kniha Neodchádzaj, jedna z mnohých, ktoré vyšli práve v druhom (na pohľad krásnom 😍) vydaní. A musím povedať, že čítať ju bola radosť.

Kniha začína idilicky. Manželia sa vracajú z večierka, na ktorý sa Veronika vybrala v nových krásnych šatách, pod ktorými skrývala prekvapenie pre svojho manžela. Plánovala mu ho ukázať v neskorších hodinách. Avšak romantiku chvíle narušilo jeho priznanie... že má milenku, že sa chce rozviesť.

Veroniku toto poznanie šokovalo. Ani vo sne netušila, že sa jej drahý Andrej už nejaký čas stretáva s kolegyňou z práce, dokonca že s ňou plánuje svoju budúcnosť! Budúcnosť, ktorá mala patriť im dvom. Zhrozená, zrútená, nešťastná ostáva Veronika v ich spoločnom byte spolu s ich 5-ročným synčekom Andrejkom. 

Povedať rodičom a svokrovcom, že sa ich vzťah skončil je veľmi ťažké. Andrej požiada Veroniku, aby s pravdou počkala. A tak sa ešte nejaký čas tvária ako šťastní manželia.  

Veronika prežíva Andrejovu zradu veľmi ťažko. Neustále premýšľa, čo spravila zle, že sa Andrej rozhodol odísť za inou. Že uprednostnil inú ženu pred rodinou, ktorú mal, ktorú vrúcne celé roky miloval. 

Autorka dôverne vykreslila situácie, s ktorými sa manželia pred rozvodom potýkajú. Vystihla pocity Veroniky, jej okolitej rodiny, dokonca i malého Andrejka. 

Román zachytáva príbeh jedného skrachovaného manželstva a to, aký dopad/vplyv to má na ich blízkych i vzdialených priateľov/známych/ľudí.

Katarína v knihe opäť využíva obľúbenú retrospektívu cez ktorú nám postupne odhaľuje minulosť (život Veroniky s rodičmi a s uprednosťňovanou staršou sestrou, ale najmä to, ako sa Veronika spoznala s Andrejom a ako si získala srdcia svokrovcov a jeho sestry).  

Román sa končí šťastne, aj keď koniec som si predstavovala celkom inak. V každom prípade sa kniha číta veľmi dobre. Autroka má výborný štýl písania a hoci príbeh vyznieva obyčajne a tuctovo, nie je to tak. Výsledný dojem na vás spraví oveľa lepší ako by ste si možno mysleli. Veď skúste 😉

Moje hodnotenie: ★★★★

Prečítajte si aj recenzie ku knihám Kroky v daždi, Dotkni sa ma, láska, Ráno neplačem alebo Aprílové slnko.
 

Žiadne komentáre: