štvrtok 2. augusta 2018

Kvet

Z anglického originálu: Flower (2017)

Autor: Elizabeth Craft & Shea Olsen

 
Vydavateľstvo: Yoli

Preklad: Martina Fedorová

 
Počet strán: 304

Rok vydania: 2017



Chartotte Reedová mala vždy jasno v tom, čo chce dosiahnuť. Najlepšie známky na škole, aby bola na ňu starká pyšná a zo všetkého najviac to, čo sa dosiaľ nikomu z jej rodiny nepodarilo: prijatie na Stanfordovu univerzitu. Starká, mama aj sestra pre lásku a sex stratili hlavu. Až tak, že celkom prestali myslieť na vlastnú budúcnosť a nakoniec o všetko prišli. Charlotte sa rozhodla nespraviť rovnakú chybu. Zaprisahala sa, že ju od splnenia svojho sna neodvedie nijaký chalan. To však bolo ešte pred Tatom Collinsom. Teda predtým, než sa o ňu začala zaujímať najväčšia rocková hviezda na svete...


Do tejto knihy som vkladala veľké nádeje. Nádejala som sa, že si konečne prečítam opäť niečo romantické, naivné, klišoidné. Juchú! Konečne niečo, pri čom mi zaplesá moje srdiečko. Krásna obálka, celkom fajn obsah a dve autorky (dve!!!) dávali mojim očakávaniam za pravdu - bude to skvelé. No viete čo? Ako som čítala tak sa postupne zo skvelého stávalo iba dobré, až to skončilo pri dalo sa.

Začiatok bol skvelý. Mladý muž sa dvorí mladej dievčine. V kvetinárstve. No povedzte, kde nájdete lepšie, krajšie, voňavejšie prostredie pre lásku?

Charlotte pracuje v kvetinárstve popri škole. Usilovne maká na svojej budúcnosti. V škole má samé jednotky, chlapci ju absolútne nezaujímajú. Má k tomu skvelú motiváciu - jej sestru, matku a starú matku. Všetky totiž spravili rovnakú chybu. Šialene sa zamilovali. Na tom by nebolo nič zlé, keby sa im už v mladosti nepodarilo priviesť na svet svoje prvé dieťa 😲 Celá ich budúcnosť ostala - slušne povedané - v háji. Charlotte takto dopadnúť nechce. 

A potom sa v kvetinárstve objaví on - Tate. Muž, ktorý je v súčasnosti najväčšou rockovou hviezdou pod slnkom. Miláčik žien. 

Tate prejaví o Charlotte záujem. Ona mu ho však nemieni opätovať. Nechce skončiť ako všetky ženy v jej rodine. No Tate sa nevzdáva ľahko. A Charlotte urobí to, čo nikdy nemala v úmysle. Zamiluje sa.

Potiaľto bola kniha fantastická. No akonáhle sa títo dvaja mladí ľudia dali dokopy, prestávala mať "grády". Začala byť nudnejšia, čítanie začalo byť únavnejšie, a hlavne istým spôsobom iritujúcejšie. Nepáčilo sa mi ako sa z Tatea, sebavedomého muža, ktorý si šiel za svojim cieľom, stáva niekto, kto poriadne nevie, čo vlastne chce. Chce byť so Charlotte? Nechce byť so Charlotte? Ach, tí muži. Niekedy vedia byť poriadne nerozhodní. (Aj v oveľa vyššom veku ako je Tate.)

Tate mal hroznú povahu. Byť Charlotte, tak ho pošlem kade-ľahšie. Nechápem, ako si niektoré baby môžu nechať až takto "skákať po hlave". Smutné. 

Ešte smutnejšie ale je, že knihu písali dve autorky (dve!!!) a svojej hrdinke zavesili na krk niekoho ako je Tate. Ach, baby. Takto pokaziť takú sľubne vyzerajúcu knihu. Škoda. Mohla to byť krásna romantická knižka s nádherným happyendom - s úžasnou hrdinkou a ešte úžasnejším hrdinom, o ktorom by dievčatá po nociach mohli tajne snívať a všetko by bolo okej. Jediné zlé, čo by kto kedy na adresu knihy napísal by boli slová: príliš presladené.

Takto síce hrdinka neskončila ako ženy v jej rodine, ale mala k tomu veľmi blízko - minimálne vo výbere (ne)správneho muža 😬

Moje hodnotenie: ★★☆

Žiadne komentáre: