piatok 7. augusta 2015

Niekto sa díva

Z anglického originálu: Someone is Watching (2015)

Autor:
Joy Fielding
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 408

Rok vydania: 2015



Bailey Carpenterová má všetko. Alebo aspoň mala - prácu súkromnej detektívky v špičkovej miamskej právnickej firme, luxusný byt v štýlovom mrakodrape v centre mesta, príťažlivého priateľa, obrovské dedičstvo. Zdanlivo idylický život. Lenže to bolo ešte predtým, než ju surovo znásilnili a úplne stratila istotu. Polícii sa nepodarilo násilníka chytiť, Bailey trpí nočnými morami a začne pozorovať svojich susedov cez ďalekohľad, najmä jedného nájomníka v budove oproti jej domu. Tým je priam posadnutá. No zvláštne udalosti, ktorých je svedkom, len znásobujú jej obavy. Bojí sa o svoje duševné zdravie. Čo ak je to všetko len v jej hlave? Je stupňujúca sa paranoja symptómom traumy, ktorú prežila? Alebo sa niekto naozaj díva?


Muži, ktorí znásilňujú, sú muži, ktorí nenávidia.

Joy sa odhodlala na neľahký kúsok. Znásilnenie nie je nikdy jednoduchou témou/záležitosťou. Nie každý rád o ňom číta. Obzvlášť, keď je podané príliš reálne, príliš kruto. V tejto knihe je popísané presne takto. (Slabšie povahy by preto mali zvážiť, či nepreskočia túto scénu na začiatku knihy.)

Obeťou tohto zločinu sa stala aj hrdinka románu Bailey. Dovtedy sebavedomá žena, navyše súkromná detektívka, ktorá bola vždy o krok vpred. Svoje inštinkty mala vybičované na maximum...

Povedz mi, čo vidíš.

... a predsa prehliadla, že nie len ona je tá, čo sleduje druhých ľudí, ale tá, ktorá je sama niekým sledovaná.

Kniha je napínavá od začiatku až do konca. Je plná tajomstiev, záhad, intríg, v človeku vyvoláva obavy, strach, napätie, túžbu pomôcť hrdinke - čo dokonale vystihuje napínavý román. Čitateľ si mnohokrát kladie otázku: začína hrdinke šibať, alebo sa s ňou niekto iba kruto zahráva?

Bailey, po tej nešťastnej udalosti, sa uzatvára do seba. Jej idylický život sa mení na pochmúrny, vitálna žena sa mení na kôpku nešťastia. Denne sa zhrýza otázkami, čo sa jej stalo, kto jej to urobil a prečo? Ako je možné, že žena, ktorá celý život sleduje iných ľudí, sa stala terčom pre neznámeho páchateľa? Od tej noci vidí v každom mužovi hrozbu. Bojí sa vyjsť na ulicu, bojí sa i vo svojom byte. Niekoľkokrát za deň prejde celý byt s nožnicami v ruke, či tam niekde na ňu náhodou opäť niekto nečíha. Okrem toho sa cíti stále špinavá. Sprchuje sa v horúcej vode tak často, že jej nestíhajú ani uschnúť vlasy.

Bojí sa zodvihnúť telefón. Stále počuje násilníkove slová "Povedz, že ma miluješ." aj keď ich nikto nehovorí. Upodozrieva každého muža zo znásilnenia. 

Všetci boli tmavovlasí, mali medzi dvadsať a štyridsať, priemernú výšku aj hmotnosť.  Ktorýkoľvek z nich mohol byť muž, čo ma znásilnil.

Autorka výborne vykreslila pocity znásilnenej ženy. Jej obavy, jej strach, jej nádeje... vyznelo to všetko veľmi realisticky. 

Nakoniec Bailey vyhľadá aj odbornú pomoc. Dá na radu svojej nevlastnej sestry Claire, ktorá sa rozhodla jej pomôcť, hoci dovtedy ani neboli v dôvernom styku. Claire a jej dcéra Jade sa stávajú jej oporou. Pomáhajú jej prežiť najhoršie chvíle, za čo im je nesmierne vďačná...

Príbeh však nie je taký jednoliaty ako by sa na prvý pohľad mohol zdať. Joy opäť ukázala svoj talent a "pohrala" sa s čitateľovou fantáziou. Osobne som celý čas nemala ani tušenia, ako sa to celé skončí, či Bailey nakoniec odhalí násilníka, či príde na spleť intríg, ktoré sa okolo nej začali ovíjať ani vínna réva. 

Čo sa týka autorky, musím priznať, že som si už dávno nepochutila na jej knihe tak ako na tejto. Výborné dielo! Palec hore.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: