sobota 9. mája 2015

Malý kúsok duše


Názov knihy: Malý kúsok duše (2015) 

Autor: Katarína Tekeľová  

Vydavateľstvo: Artis Omnis

Počet strán: 94

Rok vydania: 2015




Ako vyzerá život televíznej redaktorky Kataríny Tekeľovej? Zasahujú ľudské osudy, s ktorými sa denne stretáva, do jej súkromia? Stíha sa vôbec popri práci starať o rodinu? Odpovede nájdete v tejto útlej zbierke zachytených útržkov bežných dní. Niekedy príjemných, milých a úsmevných, inokedy s horkastou príchuťou. Z domu, kde to autorka miluje, kde ju veľa vecí teší a sem-tam aj hnevá. Z práce, ktorá ju napĺňa a zanecháva stopu.


Pohľad do súkromia nám ponúka Katka Tekeľová. Nuž, na také niečo je potrebná značná dávka odvahy a odhodlania. Musím ale konštatovať, že pohľad to je príjemný a milý. Známa redaktorka čitateľovi postupne - kúsok po kúsku - odhaľuje udalosti/zážitky denných radostí a starostí. Podsúva zážitky, ktoré vypozorovala vo svojom prostredí; ponúka pohľad na to, čo všetko zažíva v práci. 

Katka píše svoje krátke postrehy akoby formou denníka. Nie je to schválne - skôr, ako vznikla knižka, si totiž svoje zážitky autorka písala na vlastný blog. Až neskôr skrsla myšlienka dať tomu všetkému jednotnú formu v podobe knihy. 

Každá časť je niečím fascinujúca. Aj preto ktokoľvek z nás si v knihe nájde "to svoje". Mamičky sa možno stotožnia s časťami, v ktorých Katka píše o rodine, práve pre to, že im budú niektoré príhody povedomé a srdcu blízke. Pracujúce ženy si zase rady prečítajú o peripetiách, ktoré zažíva pri tvorbe reportáží, či pri strete s ľuďmi. Vďaka tomu sa zoznámi nielen s ťažkou prácou televíznej redaktorky, ale aj s rôznymi osudmi niektorých ľudí.

Autorka v knihe prezentuje svoje myšlienky, z ktorých cítiť jej nálady a to je veľkým plusom. Vyznievajú reálne, autenticky, prirodzene. Katka ich podáva s ľahkosťou, pre ňu typickou.

Hoci je knižočka útla, je bohatá na myšlienky, na príbehy. Určite sa oplatí do nej pustiť ;-)

Moje hodnotenie: ★★

Prečítajte si aj recenziu ku knihe Katky Tekeľovej NeDokonalý plán.

Žiadne komentáre: