utorok 5. mája 2015

Dívka s hnědýma očima

Z anglického originálu: Brown-Eyed Girl (2015)

Autor:
Lisa Kleypas
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Jana Vlčková
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2015



Avery Crosslinová je majiteľkou prosperujúcej svadobnej agentúry. Práca je pre ňou všetkým - na lásku totiž prestala veriť vo chvíli, keď jej tesne pred svadbou zavolal snúbenec, že si ju nevezme.
Avery na jednej svadbe stretáva príťažlivého Joa Travisa. Hoci ju priťahuje, nepatrí medzi ženy, ktoré sa bezhlavo vrhajú do vzťahov, obzvlášť s takým atraktívnym mužom ako je Joe. Jeho záujem jej lichotí a tak spraví niečo, čo nezvykne. Vyspí sa s ním. Obom sa spoločná noc páčila, no kým Avery sa snaží na ňu zabudnúť, Joe ju bombarduje smskami a telefonátmi. Avery nechce veriť, že by mohol mať muž ako Joe o ňu záujem.Všetko skomplikuje ich ďalšie náhodné stretnutie...
 

Prečítané jedným dychom. I keď u Lisy to inak asi ani nejde :-)

Lisa si pre tento príbeh vybrala trochu opozeranú tému. A trochu som sa aj obávala toho, ako to zvládne. Variácií kníh, kde je hlavná hrdinka majiteľkou svadobnej agentúry je neúrekom. Hneď teraz mi napadá napríklad štvorica kníh od Nory Roberts (viď napr. Navždy spolu). A filmov s rovnakou tematikou nájdeme taktiež plno - Svadby podľa Mary, 27 šiat a pod. Všetko príjemné, romantické veci :-) No a k tomu všetkému sa teraz pridáva Dievča s hnedými očami. Ako to len môže dopadnúť? pýtala som sa sama seba. Nuž, dopadlo to viac než dobre.

Páčila sa mi základná línia príbehu: "Radši být sama, než si nechat znovu ublížit. Láska stejně všechno zkomplikuje. Anebo ne?" Tie slová akoby mi hovorili z duše :-D Hneď som vedela, že ma čítanie bude baviť. 

Avery je sympatická hrdinka. Má za sebou nepríjemnú skúsenosť - snúbenec ju opustil deň pred svadbou. Navyše jej povedal, že ju vlastne nikdy nemiloval. Nejedno ženské srdce by takáto vec zlomila; nejedno ženské srdce by zatrpklo a viac nedokázalo veriť na lásku. Avery to srdce zlomilo a ostala skeptická - no iba pokiaľ šlo o jej život. Na lásku verila ďalej, videla ju denne vďaka svojej práci vo svadobnej agentúre. Držala ženám päste, aby ten ich muž nevycúval v poslednej chvíli a aby ich láska a šťastie trvali naveky, alebo dlhšie. Napriek vlastnému sklamaniu, dokázala vidieť lásku inde; dokázala veriť, že láska existuje. No verila tiež, že jej sa netýka... Ale iba kým nestretla Joea. 

Fotograf Joe Travis, chlapec z bohatej rodiny, fešák a lámač ženských sŕdc - akoby on mohol mať záujem o obyčajnú ryšavú dievčinu? Nuž, ťažko povedať, jedno je však isté. Joe ostal Avery očarený od prvej chvíle ako ju uvidel. A využil svoj šarm, aby si ju získal. Nešlo mu to ľahko. Avery bola ťažký oriešok. Odmietala jeho telefonáty, odmietala jeho správy, proste odmietala JEHO. 

Šťastena mu ale dopomohla dostať sa do Averynej blízkosti. A šancu získať si toto tvrdohlavé dievča využil. Oplatilo sa. Sama som čakala na zlom u Avery - kedy sa poddá osudu a uvedomí si, že Joe nie je len obyčajný chlapík, ktorý sa jej v živote mihol. Že je muž jej života. 

Bolo iba otázkou času, kedy si Avery uvedomí, že láska si ju našla. A že je to tá pravá, skutočná láska. 

Kniha je romantická, hrdinovia sú sympatickí a čítanie ich príbehu je nesmierny pôžitok. Večná škoda, že kniha sa číta tak rýchlo. Ani sa nestihnete poriadne usalašiť v kresle, poriadne začítať a je tu záver :-)

Odporúčam prečítať každej romantickej dušičke, a hlavne tým, ktorí už neveria, že si nájdu spriaznenú dušu. Možno ich príbeh Avery a Joea presvedčí o opaku ;-)

Na koniec si neodpustím napísať jednu veľmi peknú myšlienku, ktorú vyslovila Avery:
K čemu je srdce, když člověk není ochoten ho používat? Proč ho vůbec mám, když odmítám zariskovat a někomu ho dát? Umrtvit v sobě všechny city není odpověď na moje problémy - právě tohle je můj problém.
Moje hodnotenie: ★★★★

Travis Family
1. Sugar Daddy (Místo na slunci; Sladký ocko)
2. Blue-eyed Devil (Místo v životě; Modrooký diabol)
3. Smooth-talking Stranger (Citlivá místa; Sladký šepot)
4. Brown-Eyed Girl (Dívka s hnědýma očima; - )

Žiadne komentáre: