nedeľa 8. júna 2008

Lekce lásky

Z anglického originálu: Reforming a Rake (2000)

Autor: Suzanne Enoch

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Eva Fuková

Počet strán: 296

Rok vydania: 2006

Alexandru Gallantovú - skvelú guvernantku, postretla v predchádzajúcej rodine nešťastná udalosť. Nebyť tej, nemusela by sa zamestnať u Luciena Balfoura, príťažlivého grófa s pokrivenou povesťou. Lucien si Alexandru najal, aby pripravila jeho sesternicu Rose na vstup do spoločnosti a oboznámila ju s pravidlami spoločenského správania. Avšak pri prvom stretnutí sa v ňom nezaprie zvodca a jeho slová jasne naznačujú, že s ňou má v pláne i niečo iné. Keďže sa Alexandra riadi pravidlami správnej guvernantky, v ktorých sa okrem iného hovorí, že guvernantka nesmie nikdy zostať osamote s mužom, či guvernantka nesmie dať najavo svoje city, ale predovšetkým, že sa guvernantka za žiadnych okolností nesmie zamilovať do človeka, ktorý má vyššie spoločenské postavenie než ona. Predpokladá, že sa grófove plány nikdy neuskutočnia...

Keďže Alexandra potrebuje peniaze na živobytie a z predchádzajúceho zamestnania ju vyhodili, rozhodne sa robiť guvernantku Rose Delacroixovej. Vie, že za posledný týždeň z panstva odišlo niekoľko guvernantiek, pretože nechceli mať nič spoločné s Lucienom, ktorého opradieva povesť ukrutníka, cynika, zhýralca a donchuana. Ona však ostať musí, pretože po škandále by ju nikde inde v Londýne nezamestnali. Rozhodne sa vzdorovať aj sexuálnym narážkam samotného grófa a svoju pozornosť zameriava na výučbu mladučkej Rose. Avšak napriek všetkým pravidlám, ktoré sa naučila a aj napriek svojmu rozumu, ju Lucien neuveriteľne priťahuje a len sťažka mu odoláva. Je to krásny príbeh, kde sa nepolepšiteľný samopašník zmení na láskou spútaného muža. A je priam neuveriteľné, koľko presviedčania ho stojí, aby mu jeho vyvolená uverila jeho úprimnú nehynúcu lásku a konečne sa zaňho vydala :-)
Veľmi dobrý, vtipný! a najmä pútavo napísaný príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí sa spočiatku iba prekárajú, no potom sa to otočí... ako vravia bratia Česi: "Co se škádlívá, to se rádo míva."

Moje hodnotenie: *****

Žiadne komentáre: