nedeľa 11. novembra 2007

Nepřítel

Z anglického originálu: And One Wore Gray (1992)

Autor: Shannon Drake

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Petra Pivovarová

Počet strán: 360

Rok vydania: 2006


Dej je rozdelený do štyroch častí a odohráva sa vo vojnových rokoch 1863 - 1864 v Amerike (Juh proti Severu). Callie Michaelsonová bola neobyčajne krásna. Mala len jednu chybu - pochádzala zo Severu. Daniel Cameron bol charizmatický muž, dôstojník bojujúci na strane Juhu. Napriek tomu, že stál na opačnej strane bojiska, nechal sa uhranúť jej sivými očami a odvahou. V Callienom náručí aspoň na jednu noc zabudol na hrôzu vojny i na to, že sú nepriatelia. Nečakaný príchod vojakov Únie im však túto skutočnosť pripomenie a Callie sa musí rozhodnúť, či Daniela zradí alebo ho nechá zabiť. Pri Danielovom zadržaní sa jej zaprisaháva, že sa vráti. Je zrejmé, že kvôli pomste. Callie síce zo srdca opovrhuje všetkým, za čo je Daniel ochotný položiť život, avšak chvíle vášne nedokáže vymazať z pamäte. Ani nemôže, pretože tieto chvíle neostanú bez následkov... a Daniel splní svoj sľub a po roku sa za Callie vracia...

Vždy som mala rada knihy, kde sa dej odohrával počas vojny Juhu a Severu (Odviate vetrom - M. Mitchell; Popol vo vetre - K.E. Woodiwiss), alebo bola táto téma len okrajovo spomenutá (Krásna ako ruža - M. McKinney). V tomto diele okrem osudov hlavných hrdinov máme možnosť sledovať aj pohyby vojsk, či úmysly prezidentov Lincolna a Jeffersona.
Kniha je veľmi pútavá, plná drámy, lásky, nevraživosti a vášne. Autorka veľmi pekne vykreslila neuveriteľnú príťažlivosť medzi hrdinami, ktorá prevládala aj napriek ich vonkajším odmietavým postojom spôsobených vojnou a ich pozíciami v nej - otrokársky Južan verzus severská Yankee-jka.
Číta sa príjemne ľahko, najmä vďaka majstrovskému peru a skvelému štýlu rozprávania pani Drakeovej.

Moje hodnotenie: ****

Žiadne komentáre: