piatok 5. júna 2015

Strácam sa v tebe

Z anglického originálu: Falling Into You (2013)

Autor:
Jasinda Wilder
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Miriam Ghaniová
 

Počet strán: 320

Rok vydania: 2015



Osemnásťročná Nell Hawthornová sa zaľúbila do svojho dlhoročného priateľa z detstva Kyla Callowaya. Ich mladá láska je krásna a budúcnosť je plná prísľubov. Potom však Kyle tragicky zahynie a Nell to navždy zmení. Na pohrebe sa prvý raz stretne s Kylovým starším bratom Coltonom. Obaja sa prebíjajú životom, ako najlepšie vedia. Asi o rok sa ich cesty znova skrížia v New Yorku. Colton pochopí, že Nell sa ešte vždy nezmierila s Kylovou smrťou. Ešte vždy v nej tlela bolesť, pocit viny a ľútosť. Vie, že by sa do toho nemal starať, ale nemôže si pomôcť. Cestu k sebe nenájdu ľahko a obaja majú svoje tajomstvá. Spolu sa však naučia, ako prekonať bolesť a ako zaceliť staré rany. Zistia, aké dôležité je odpúšťanie.



Meno Jasinda Wilder sa mnohým spája s erotickým románom Alfa. Z toho sa dá logicky usúdiť, že Strácam sa v tebe bude z podobného súdka. Omyl! Nie je. A musím sa priznať, že našťastie. Na rozdiel od erotických a pikantných scén, táto kniha je plná dramatických momentov a skôr v nej nájdete plno bôľu a žiaľu (ale i lásky a vášne).

Kniha rozpráva príbeh Nell a Kyla, ich postupne sa rodiacu lásku. A skôr ako to začína byť lepkavo sladké, sa stane nešťastie. Kyle zomrie a Nell, ktorá ho vidí umierať, to len veľmi ťažko nesie. Na pohrebe sa stretáva Nell s Coltonom, Kylovým straším bratom, po ktorom nebolo dlhé roky ani slychu ani vidu. Je jedinou osobou, ktorá je v jej žiali akou-takou oporou. I keď iba na chvíľu.

Po tragickej nehode sa príbeh presunie do New Yorku, o rok neskôr. Tu sa Nell stretáva s Coltonom. Osud tieto dve nešťastné duše opäť spojí a nielenže ich začína spájať smútok, ktorý si obaja nesú v dušiach, ale začína sa medzi nimi rodiť jemný cit - láska. Spočiatku sa tomu obaja bránia. Najmä však Nell, ktorá si večne opakuje, že Colton je Kylov brat. Nepripomína jej ho, to nie, skôr sa čuduje, že by ho mohla milovať. Veď predsa jej životnou láskou bol Kyle. Ako by teda mohla milovať Coltona? 

Obaja sa pred svojimi citmi skrývajú, vyplávajú na povrch len v hraní a v ich piesňach. Láska je cit mocný a tak nakoniec podľahnú vzájomnej túžbe a svoju vášeň nechajú prepuknúť naplno. Musím uznať, že celé to napätie medzi hlavnými hrdinami zvládla autorka na výbornú.

Trochu mi prekážalo, ako Jasinda do príbehu vsunula Nellin útek, keď zistila, že je tehotná. Bolo to celé akési silené. Akoby jej vo vydavateľstve povedali: potrebujeme ešte dvadsať strán, a tak si Jasinda pomyslela: šupnime tam toto.

Naopak jej kvitujem, že príbeh nám podala nielen z pohľadu Nell, ale aj Colta. Mohli sme sa tak ľahšie vcítiť do oboch postáv. Vyzneli autentickejšie. 

No a bonus v knihe (Kylov pohľad na onú tragickú noc) si mohla autorka pokojne odpustiť. Nenašla som v ňom žiadne plus, nevidela žiadnu pridanú hodnotu.

Nuž, táto kniha bola niečo celkom iné, než by som od Jasindy očakávala. A keby som mala možnosť s ňou hovoriť, určite by som jej povedala, aby písala v tomto duchu. Má to príbeh, má to šťavu, má to hlavu a pätu, a nie je to len bohapustý sex ;-)

Moje hodnotenie: ★★★☆

Falling Into
1. Falling Into You (Strácam sa v tebe)
2. Falling Into Us (Strácame sa v sebe)
3. Falling Under
4. Falling Away

Žiadne komentáre: