pondelok 22. októbra 2018

Tajomstvo domu na Foster Hille

Originál: The House on Foster Hill (2017)

Autor: Jamie Jo Wright

 
Vydavateľstvo: i527.net

Preklad: Lucia Mosorjaková

 
Počet strán: 312

Rok vydania: 2018




Pre Kaine Prescottovú smrť nie je cudzím pojmom. Keď jej pred dvoma rokmi zomrel manžel, na jej naliehavé prosby o hlbšie prešetrenie jeho podozrivého úmrtia nikto nedbal. V zúfalej túžbe po novom začiatku si Kaine naslepo kúpi starý dom v rodnom meste svojho starého otca vo Wisconsine. Jediný pohľad na strašidelný, opustený dom v nej však okamžite rozpúta pochybnosti, či jej rozhodnutie nebolo unáhlené. A keď na svetlo sveta pomaly vychádza temná história starého domu, Kaine je nútená čeliť desivému poznaniu, že nemá kam ujsť.
O storočie skôr nepredstavuje dom na Foster Hille pre Ivy Thorpeovú nič iné, iba bolestné spomienky. Keď sa na jeho pozemku nájde neznáma mŕtva žena, Ivy cíti potrebu odhaliť jej identitu. Pátranie ju však vženie do nebezpečných vôd, oživí bolestné spomienky a vyžiada si spoluprácu s mužom, ktorý jej zlomil srdce. Podarí sa Ivy objasniť záhadu a nájsť novú nádej skôr, než vyhasnú ďalšie životy – vrátane jej vlastného?


"Málo žien sa môže pochváliť, že ich v živote prenasledovali až dvaja psychopati."

Obálka i názov knihy, ktorú na náš trh prinieslo vydavateľstvo i527.net, dávajú tušiť, že pôjde o tajomný príbeh s istou dávkou napätia. A strachu. Lebo áno, ten som sama pri čítaní niekoľkokrát pocítila. Aj vďaka tomu som príbeh dvoch žien - každej žijúcej v inom storočí - naplno prežívala. 

Keď v Oakwoode nájdu mŕtvu ženu v dutine starého duba, hrdinka Ivy sa rozhodne zistiť, čo sa stalo. Pravdaže, do vyšetrovania by sa nemala miešať, avšak jej povaha, jej zvedavosť, jej túžba po spravodlivosti jej nedajú, aby sa o to aspoň nepokúsila. Neznámu ženu nazve Gabriela až jej nakoniec inak nikto ani nepovie. Pitva prinesie informáciu, že krátko pred smrťou porodila Gabriela dieťa. Ivy chce, samozrejme, zistiť, kde to dieťa je. 

Všetky stopy zločinu vedú k opustenému domu na Foster Hille. Hoci v dome nikto nebýva, Ivy sa vydá na prieskum. Napadne ju tam nejaký muž a Ivy mu iba horko-ťažko unikne.

Vraždu vyšetruje aj Joel Cunningham. Muž, ktorý sa do Oakwoodu vrátil po dlhých dvanástich rokoch. Ivy je z toho rozhodená. Ona, jej nebohý brat Andrew a Joel kedysi tvorili nerozlučnú trojicu. Až kým sa nestalo nešťastie a Joel sa bez rozlúčky "nevyparil". 

Okrem hľadania pravdy, dolapenia zločinca a nájdenia malého nemluvňaťa čaká Ivy ešte jedna zložitá skúška. Vysvetliť si nedorozumenia, ktoré vznikli odstupom času medzi ňou a Joelom...

Paralelne s príbehom Ivy sledujeme aj príbeh Kaine. Tá žije v súčasnosti a po smrti svojho manžela prichádza do Oakwoodu. Kúpila totiž dom na Foster Hille a rozhodla sa splniť posledné Dannyho (manželovo) prianie. 

Zažíva mnoho podobného, čo zažívala kedysi Ivy - pokiaľ teda hovoríme o dome na Foster Hille. Aj Kaine počuje znieť v dome hudbu, hoci by mal byť prázdny... Kaine chce dať chátrajúci dom do poriadku, pomocnú ruku jej podávajú miestni obyvatelia mestečka Joe a Grant. 

Kaine však okrem zvláštností, ktoré sa dejú v starom dome, trápi aj ďalšia vec. Nedoriešený prípad smrti jej manžela a psychopat, ktorý ju prenasleduje. Hoci si Kaine myslela, že mu konečne ušla, zisťuje, že to nie je tak úplne pravda. A napokon, čo je horšie, začína ju prenasledovať ešte niekto ďalší...

Príbeh, ktorý autorka rozohrala v tomto románe je veľmi pútavý. Zvedavosť a istá dávka strachu núti čitateľa zahĺbiť sa do knihy natoľko, že ju nechce pustiť z rúk. Napriek tomu som mala pocit, že niekedy v polovici knihy začal dej akoby stagnovať. Nič prevratné sa neudialo... až kým sa na scéne neobjavil ďalší psychopat. Tu už som ale krčila nosom a začínala premýšľať, prečo ho autorka do knihy zakomponovala. Napokon mi dala odpoveď. Jedno je ale isté - myslím si, že dvaja psychopati na jednu ženu je akosi priveľa.  

V každom prípade, čítanie knihy nie je márne, obzvlášť pre ľudí, ktorí sa radi boja. Pretože atmosféru starého schátraného domu a jej duchov dokázala Jaime Jo opísať veľmi realisticky. A aj tajomstvo, ktoré ženy spájalo - aj to celkové prelínanie príbehu a striedania minulosti a súčasnosti - sa mi páčilo.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: