štvrtok 9. augusta 2018

Už mě vidíš?

Originál: Now You See Me (2014)

Autor:
Sharon J. Bolton
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Hana Čapková
 

Počet strán: 504

Rok vydania: 2013, 2018



Koniec 19. storočia. Londýnskymi ulicami kráča vražedný prízrak, nazývaný Jack Rozparovač. Svoje obete zohavuje a vyrezáva im vnútornosti. Následne posiela výsmešné listy polícii. Nikdy ho nechytili.
Začiatok 21. storočia. Jack Rozparovač sa vracia. Avšak tentoraz nevraží lacné prostitútky, ale vyššie postavené ženy v strednom veku. Postupuje systematicky a brutálne, presne podľa svojho vzoru: obetiam podreže hrdlo a vyberie orgány. Znova polícii posiela listy. A tá je bezradná ako bola aj vtedy. Je tu ale jeden rozdiel. Vrah sa fixuje na mladú policajtku Lacey Flintovú. Prečo si vybral práve ju? Čo od nej chce? Možno sú kľúčom k jeho dolapeniu odpovede na tieto otázky...


Senzácia! Jack Rozparovač sa vracia. Aj takýmto spôsobom reagujú médiá na novodobého vraha, ktorý svoje obete vraždí spôsobom, akým to robil Jack Rozparovač. Je ako prízrak. Zjaví sa, no nikto ho nevidí. Vykoná vraždu a vyparí sa ako smrad. Ostáva po ňom len zohavená mŕtvola a pach krvi...

Mladá inšpektorka Lacey sa neočakávane ocitá na mieste, kde jej v náručí umiera žena. Je celá od krvi, ostávajú jej iba sekundy života. Lacey privolá záchranku, no kým príde, žena zomrie. Až potom sa dozvie, že obeti niekto podrezal hrdlo a dobodal ju nožom. Kto je za týmto brutálnym zločinom? A ako je možné, že Lacey nevidela nikoho utekať z miesta činu? Bola iba nevšímavá, alebo sa vrah vytratil ako kedysi slávny Jack Rozparovač? 

Domnienka, že ide o novodobého Rozparovača sa začne šíriť hneď po tom, ako do redakcie miestnych novín príde list, v ktorom vrah píše, že prídu aj ďalšie obete. Spôsob, akým je list napísaný veľmi pripomína listy, ktoré kedysi koncom osemdesiatych rokov 19. storočia písal vtedajší masový vrah. Navyše je adresovaný Lacey Flintovej. Nechcená publicita dáva polícii dôvod zabrať na plné obrátky v snahe vypátrať vraha. 

Lacey sa do vyšetrovania tiež zapája, i keď jej pôsobisko nie je na oddelení vrážd. No Jack si vybral práve ju za akési pomyselné pojítko. Prečo si vybral ju a nie niekoho iného? Prečo sa práve ona stala svedkom vraždy? To sú len dve z množstva otázok, ktoré kvária -nielen- políciu. 

Inšpektorka Dana Tullochová ju chce vo svojom tíme preto, že si ju vrah vytipoval, ale i preto, že Lacey vie o Jackovi Rozparovačovi veľmi veľa. Pravdou je, že pre Jacka mala Lacey slabosť už pred dávnymi rokmi. Stal sa jej "obľúbenou" postavičkou. Bola ním fascinovaná a túžila sa o ňom dozvedieť všetko. Aj sa dozvedela, a rovnako tak sa to teraz dozvedá i čitateľ. Pretože Lacey vie, aký bol Jack človek, vie, čo robil a pozná niekoľko teórií, ktoré o ňom kolujú už dve storočia. 

Román je neuveriteľne spletitý. Autorka v ňom rozohráva niekoľko motívov, necháva vás tápať, hádať, no necháva vás i trápiť sa, vyvoláva vo vás obavy, ba až strach... to všetko robí bravúrnym spôsobom, že vy len hltáte každé jej slovo a prevraciate stránky tempom, aby ste sa čo najskôr dozvedeli pravdu a dostali sa do veľkého finále.

Okrem vraha, ktorým môže byť HOCIKTO, dokonca i samotná Lacey (náznaky tam sú - dosť okaté, aj Lacey ich vidí a vie, že je len otázkou dní, možno iba hodín, kým ich uvidia Dana a - jej pomocník a kamarát v jednom - Mark Joesbury). Nebude to pre ňu jednoduché. Lacey je v prvom rade hlavná hrdinka. Mohla by z nej autorka urobiť vrahyňu? Aj to je otázka, ktorú si možno počas čítania položíte. A nie jedenkrát.

Bravúrne zamotané, veľmi dobre opísané - prosto famózne napísané. Ešte stále váhate, či si knihu prečítať? Potom vedzte, že Sharon Bolton je v tomto žánri ako ryba vo vode. Úplne ma uchvátila. Nechajte sa ňou uchvátiť i vy.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Lacey Flint
1. Now You See Me (Už mě vidíš?)
2. Dead Scared (Volavka)
3. Like This, For Ever (Tak to je, tak to bude)
4. A Dark and Twisted Tide (Temné říční proudy)

Žiadne komentáre: