pondelok 28. decembra 2015

Všechno je jinak!

Z francúzskeho originálu: Complètement cramé! (2012)

Autor:
Gilles Legardinier


Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Slavomír Míča

Počet strán: 384

Rok vydania: 2014


Andrew Blake nemá jediný dôvod si sťažovať: je bohatý, mocný, úspešný. Ibaže Andrew má všetkého po krk. V živote nepoznal nič iné. A vzhľadom k pomerne pokročilému veku mu hrozí, že už ani nespozná. Rozhodne sa zmeniť to. Opúšťa Anglicko a vyráža do Francúzska na cestu za novým životom. Nastupuje ako majordomus k madame de Beauvillier. Nikto v tom starom vidieckom sídle netuší, kým monsieur Blake v skutočnosti je: veď dokonale ovláda francúzštinu a má tie najlepšie doporučenia. Dokonalý muž na svojo mieste! To však platí iba dovtedy, kým Andrew nevydrží byť len nestranným pozorovateľom a začne strkať nos do cudzích vecí...


Táto kniha mi pripomínala francúzske filmy. Často v sebe nesú iba jednoduchý príbeh, no bohato/košato podaný. Taký je aj tento. Je v ňom radosť, humor, uletenosť a neviazanosť.  

Andrew Blake je Angličan so šesťdesiatkou na krku. Po tom ako mu umrela jeho milovaná žena a dcéra Sarah sa presťahovala s manželom do Ameriky, už ho život veľmi nebaví. Neustále je zavŕtaný v práci, až sa rozhodne to zmeniť. Vracia sa do Francúzska, kde sa zoznámil so svojou manželkou, aby si trochu ozrejmil staré spomienky. Ale tiež, aby zmenil svoj stereotypný život. 

Do Francúzska prichádza robiť majordóma a to do domu záhadnej Nathalie de Beauvillierovej. Preto záhadnej, pretože väčšinu svojho času trávi zatvorená vo svojej izbe. Andrew pomaly príde na to, prečo sa Nathalie chová, tak ako sa chová. Sama zle znáša smrť svojho drahého manžela, skartuje listy od syna bez toho, aby si ich prečítala, stretáva sa s ľuďmi, ktorí k nej predstierajú priateľstvo a zo všetkého najviac ju kvária finančné problémy. Nechce o tom hovoriť so svojim majordómom. To by však nebol Andrew, aby všetkému neprišiel na korienok...

Andrew ako majordóm nie je v dome hneď obľúbený. Nikto nevie, čo môže od neho čakať. A už na začiatku k nemu ostatní obyvatelia domu zaujmú nie veľmi priateľský postoj. No postupom času si ho obľúbia - kuchárka Odile, správca Phillipe Magnier, slúžka Manon i mačka Mefisto. Ani sa nenazdajú a stanú sa z nich priatelia. Takí, čo sa neustále doberajú, ale takí, čo si navzájom aj pomáhajú, rešpektujú jeden druhého. 

Pri tom, ako sa Andrew zapletie do života každého z nich, sa udeje mnoho komického. Sama som sa neraz usmievala a neskôr i nahlas smiala. Neustále slovné prestrelky medzi Blakeom a Magnierom (najmä tie, čo poukazovali na rozdiely medzi Francúzskom a Anglickom) som si doslova vychutnávala. Gilles má jednoducho neuveriteľný dar rozosmiať čitateľa. A to sa vysoko cení, pretože v dnešnej dobe je toho humoru v živote (i v knihách) akosi málo. A to je škoda. 

Príjemná oddychovka. A perla medzi komédiami o starčekoch a dôchodcoch ako sú Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol a Zločinecký gang penzistov ;-) 

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: