pondelok 23. februára 2015

Kavárna na pláži

Z anglického originálu: The Beach Café (2011)

Autor:
Lucy Diamond
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Jana Vlčková
 
Počet strán: 384
 
Rok vydania: 2015



Evie Flynnová bola odjakživa čiernou ovcou rodiny. Ako nenapraviteľný snílek predstavovala príliš veľký kontrast k svojim dvom úspešným sestrám. Skúsila sa presadiť ako herečka, fotografka a speváčka - no neúspešne. Jediným svetlým bodom v jej živote je jej priateľ Matthew. Keď ale zomrie jej milovaná teta Jo a v závete jej odkáže kaviareň na pláži v Cornwalle. Evie sa vydá na cestu plná odhodlania aspoň raz v živote niečo dotiahnuť do konca. Nie je to jednoduché. Zamestnanci kaviarne poľavujú v práci,  no Evie to neodrádza. Verí, že sa jej podarí dať kaviareň do poriadku... a ktovie, možno tiež nájde svoju životnú lásku.



Hneď v úvode sa priznám, že mám rada príbehy, v ktorých sa hrdinovia rozhodnú skoncovať so svojim dovtedajším neuspokojivým životom a začnú odznova - niekde inde a nejako inak. Tento príbeh taký je ;-)

Evie je žena, ktorá napriek svojmu veku (sladkých 32) stále nevie, čo od života chce. Hľadá si svoje miesto. Jej rodina jej pri tom veľmi nepomáha - každý ju považuje skôr za dievča, ktoré sa nevie nikam zaradiť, a ktoré netuší, čo je správne. Keď Evie po smrti tety Jo zdedí kaviareň na pláži, každý jej hneď radí, aby ju predala. Veď kde by v sebe našlo také "nepodarené", nešikovné dievča potrebnú dávku zodpovednosti a sily viesť podnik. A samo!!! Nepredstaviteľné. Pre jej rodičov, jej sestry a rovnako i pre jej priateľa.

Hlavná hrdinka však vie, že teta Jo jej svoju kaviareň neprenechala len tak. A aj keď sa možno na začiatku zdá, že Evie dá na slová všetkých okolo, nakoniec sa sama rozhodne, čo podnikne. Urobí správnu vec. Podnik nepredá, rozhodne sa ho viesť. 

Je to spočiatku veľmi ťažké, obzvlášť po nepríjemnom zážitku v miestnom supermarkete i po nepríjemnom strete so zamestnancami. Všetko vyrieši čas a jej snaha a trpezlivosť. Má šťastie na fajn ľudí, ktorí jej budú oporou a stanú sa jej priateľmi. Kaviareň si začne medzi obyvateľmi mestečka hľadať svojich štamgastov, sympatizantov a milovníkov. Evie si postupne krok za krokom vybuduje dôveru u miestnych a tí ju medzi seba príjmu.

Kniha je ľahkým plážovým čítaním, sama som si počas čítania predstavovala, ako sedím niekde na terase, vlasy mi prefukuje morský vetrík a ja pri kávičke obraciam jednu stránku za druhou.

Lucy píše jednoducho a báječne sa to číta. A hoci je dej predvídateľný od samého začiatku, neuberá to na kvalite knihy. Nechýba v nej trocha tajomna, štipka napätia, dávka humoru, ani romantiky. 

Hlavnú hrdinku vykreslila autorka celkom autenticky. Páčili sa mi jej myšlienkové pochody. To ako váhala, ako premýšľala i ako konala. Ako sa postupne zo ženy, ktorá netušila, aké má v živote miesto stala šťastná, spokojná, radosť rozdávajúca osoba. 

Pre mňa osobne to bola príjemná oddychovka.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: