sobota 8. februára 2014

Sushi v dushi

Názov knihy: Sushi v dushi (2012)  

Autori: Denisa Ogino & Evita Urbaníková 

Vydavateľstvo: Evitapress

Edícia: Evitovky

Počet strán: 320

Rok vydania: 2012


Denisa Ogino prežila desať rokov v malom japonskom meste s manželom Shigem, ktorého ľúbila. S manželom, ktorý ľúbil ju. Ale spôsoby ich lásky boli také rozdielne, že sa aj s malým synom Justinom musela vrátiť domov... Kniha je skutočným príbehom Slovenky v krajine gejší, ryže a sakury, príbehom, v ktorom nám Denisa približuje kultúru a mentalitu národov krajiny vychádzajúceho slnka. 



Hlavnej hrdinke učarovalo Japonsko. Pre mňa bolo trochu prekvapujúce, že napriek tomu, za akou prácou sa do Japonska vybrala a k akej sa v skutočnosti dostala, si nakoniec krajinu vychádzajúceho slnka zamilovala. Asi len málokto by bol takej lásky schopný. Istým spôsobom je obdivuhodné ako veľmi sa Denisa chcela stať Japonkou - učila sa ich jazyk, ich spôsobu života, privykala si na ich zvyky a tradície a napriek tomu, že všetko toto ovládala - pre Japoncov ostávala stále iba cudzinkou. 

Deni svojho manžela spoznala v hostesingovom bare. Zamilovali sa, zobrali sa... aj keď už od samého začiatku bol ich vzťah nerovný a dalo sa z viacerých znakov zistiť, že nebude fungovať. Ich láska bola skôr jednostrannou záležitosťou. Deni sa do nej vložila celou svojou dušou, celým svojim telom, Shige ani veľmi nie, a ak áno, tak len veľmi málo (aj keď ťažko mi súdiť, keď som tam nebola). 

Prvým základným znakom toho, že ich vzťah nemá budúcnosť bolo ich zoznámenie. Veď keď muž chodí do takýchto podnikov, prečo by svoje zvyky po svadbe menil? Ďalšia zarážajúca vec - Shigi neustále hovoril o pokore a vyčítal Deni, že je sebecká, no sám jej nešiel v tomto príkladom. V tomto bol dosť pokrytec. Nakoniec aj keď im už vzťah krachoval, Deni sa stále snažila ho utužiť... žiaľ na fungujúce manželstvo treba snahu obidvoch.

Kniha sa číta dobre, má zaujímavú tému - veď kto by sa nechcel dozvedieť viac o Japonsku, tak vzdialenej krajine? Niektoré veci, ktoré sa tam diali ma prekvapili, iné ma pobavili... to však k tomu patrí. Každý národ je iný, niečím jedinečný... A už len kvôli poznaniu ich kultúry, ich zmýšľania, ich zvykov je dobré si knižku prečítať ;-)

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: