streda 15. novembra 2017

Měla jsi vůbec někdy rodinu?

Z anglického originálu: Did You Ever Have a Family (2015)

Autor: Bill Clegg

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Tereza Horáková

Počet strán: 296

Rok vydania: 2017


Deň pred svadbou otrasie domom June Reidovej hrozivý výbuch. Následný požiar pochová celú jej rodinu, minulosť i budúcnosť. Všetko. Zúfalá a ochromená June uteká z miesta katastrofy, až skončí v motelovej izbe pri oceáne, stovky kilometrov od domova. Ponorená do spomienok neustále premýšľa o chybách, ktorých sa dopustila pri výchove svojej jedinej dcéry Lolly i pri budovaní svojho vzťahu s partnerom Lukom, ktoré viedli až k tragickému koncu. Zároveň s June však necháva autor hovoriť i ďalších ľudí, ktorých sa tragédia dotkla. A práve vďaka ich rozprávaniu sa pred čitateľom začína ukazovať ucelený obraz toho, čo sa skutočne stalo...



Svadba bola na spadnutie. Všetko už bolo pripravené. Nevesta sa chystala povedať áno svojmu ženíchovi. Niekto (tam hore?) pre nich však chystal iný koniec a namiesto svadby sa konal pohreb.

Možná nás všechny někdo nebo něco sleduje, ale nemyslím si, že bychom měli vědet proč.

Dom zachvátili plamene, požiar pochoval troch ľudí. Prežila iba June, ktorá sa po tej strašnej tragédii zbalila a bez jediného slovka sa vybrala na západ. Ďaleko od domova, ďaleko od ľudí. Chcela byť sama. Sama, len so svojimi myšlienkami.

Život umí být prevít, ale mně je jasné, že se ho máme držet a odehrát v něm svoji roli.

Príbeh podsúva autor čitateľovi rozprávaním viacerých ľudí. Postupne spoznávame jednotlivé postavy, zoznamujeme sa s okolím, a zisťujeme, kto bol kto, akú rolu zohral v príbehu... a snažíme sa poskladať si v hlave celkový obraz. Nie je to jednoduché. Kým spoznáme toho ktorého rozprávača zaberie to nejakú chvíľku. No každá postava má čo povedať. A my si to musíme vypočuť, ak chceme vedieť, čo sa vlastne stalo. 

Smrť blízkeho človeka nie je nikdy príjemnou záležitosťou. Prináša so sebou pocity prázdnoty, smútku, často aj viny. Autor sa snažil zachytiť pocity nielen najbližších ľudí, ale ľudí celého mestečka, v ktorom sa tragédia odohrala. Pretože smrť nemá vplyv len na najbližších, ovplyvňuje i životy iných ľudí. Viac alebo menej - to nehrá rolu. Dôležité je, že má na každého dopad. A autor to veľmi dobre vie, preto na to poukázal. 

...už jsem se poučil, že lidi budou věřit čemu chtějí, bez ohledu na to, co vy řeknete nebo uděláte.

Clegg je jedným z mála spisovateľov, ktorý vo svojej knihe využíva nielen epické prvky, ale aj lyrické. To dielo ozvláštňuje - a kým pre niekoho to môže byť príťažlivé, pre iného zas naopak odpudivé. Pretože kým tí prví to milujú, tí druhí to skôr nechápu. Mne to trochu pripomenulo tvorbu slovenského spisovateľa Švantnera, ktorý tiež rád využíval lyrické prvky vo svojich dielach. Jeho tvorbou sa takisto nesie tá zvláštna magická, podmanivá atmosféra akú som cítila aj u Clegga.

Kniha nie je čítaním na jeden dúšok. Nie je to žiadna jednoduchá záležitosť. Buďte pripravení na to, že sa bude snažiť na vás pôsobiť, že vo vás bude vyvolávať rôzne pocity - či už smútku, beznádeje (je to individuálne), a že bude vo vás/vo vašej mysli rezonovať ešte veľmi, veľmi dlho.


Moje hodnotenie: ★★★★☆

Žiadne komentáre: