pondelok 14. januára 2019

Láska a iné vykoľajenia

Originál: Love and Other Train Wrecks (2018)

Autor:
Leah Konen
 
Vydavateľstvo: Yoli

Preklad: Anna Kolčiterová

 
Počet strán: 264

Rok vydania: 2018



Noe je beznádejný romantik. Vracia sa domov, aby sa dal dokopy s bývalou priateľkou Rinou, s ktorou sa rozišiel pred odchodom na vysokú školu.
Ammy neverí v pravú lásku – príkladom sú jej rodičia. Otec si našiel novú rodinu a mama to nezvláda. Ammy cestuje na otcovu svadbu a vyčíta si, že nechala mamu zrútenú doma.
Ammy a Noe teraz sedia v jednom vlaku a zúfalo túžia dosiahnuť svoj cieľ, no vonku zúri snehová búrka a nemôžu pokračovať v ceste. Neostáva im nič iné, len z vlaku vystúpiť a putovať na vlastnú päsť. Spočiatku to vyzerá na malú zachádzku, no vypukne smršť udalostí. Ráno ich dobrodružstvo naberie katastrofický smer. Môže jedna noc naozaj zmeniť ich pohľad na lásku a prevrátiť život naruby?



Stretli sa vo vlaku a zamilovali sa do seba. I tak by sa dala opísať táto kniha jednou vetou. Pretože presne tak sa to stalo. Láska prichádza nečakane, rovnako na miestach, kde by ste ju nikdy nehľadali. Obzvlášť, keď ste zamilovaný do niekoho iného - ako to bolo v prípade Noeho.

Ammy na lásku neverí. Otec ich opustil a odišiel žiť s novou rodinou do iného mesta. Ammyna mama je z toho zúfalá. Svojho manžela nadovšetko milovala a nedokáže sa zmieriť s jeho odchodom. Ammy má na dennom poriadku mamine výčitky, fňuknie, plač, horekovanie. Keď sa otec rozhodne spečatiť svoj vzťah s novou partnerkou, pozve Ammy na svadbu. Tá sa rozhodne ísť. Nezastavia ju ani matkine výčitky, ani náreky a prosby. Ammy sa túži stretnúť s otcom a so svojími nevlastnými súrodencami. 

Na svadbu ide vlakom. Vlakom ešte nikdy nešla. Príde na to aj Noe, ktorý pristúpi na ďalšej zastávke. S Ammy sa hneď dá do reči - i keď ona na neho vôbec nereaguje. Aspoň teda do istého času...  

Keď som dnes ráno odchádzal, netušil som, že dnešnú noc strávim s iným dievčaťom.

Vlak totiž po ceste zastaví pre snehovú búrku. Ammy aj Noe sa obávajú, že do cieľa neprídu na čas. Kým ona sa sľúbila na svadbu, Noe sa chystá na rande so svojou bývalou priateľkou. Chce ju pre seba získať naspäť. Naplánoval si s ňou večeru. Má pre ňu aj kyticu...

Noe pozrie do svojho mobilu a po chvíli Ammy navrhne, aby šla s ním. Pretože, keď vystúpia z vlaku, mohli by naskočiť na autobus v najbližšej dedine a ten by ich doviezol do vytúženého cieľa včas. 

Ammy váha, no nakoniec to riskne a s Noem sa vrhne do dobrodružstva. A že to bude dobrodružstvo doslova, netuší ani jeden z nich 😀

Cestu do vytúženej destinácie im komplikuje nielen sneh, ale i mnoho ďalších vecí. Akoby si s nimi osud zahrával, podkladal im pod nohy ďalšie a ďalšie prekážky a sledoval ich reakcie, čakal na odozvu. 

Romanticky ladený príbeh sa číta jedným dychom. Je podaný vierohodne. Ammy i Noe majú svoje tajomstvá, majú svoje muchy a majú tiež dobrodružného ducha. Prečo inak by sa spolu vydali na šialenú cestu v snehovom záveji? 

Obaja sa počas svojej strastiplnej cesty lepšie spoznávajú a napriek tomu, že Noe sa chystá za svojou láskou, ktorú chce získať späť, nečakane sa zamiluje do Ammy - dievčaťa, ktoré je cynické, absolútne "antiláskové" a priveľmi komplikované. 

Kniha mala i krásnu pointu. Tú vám ale nebudem prezrádzať, pretože by ste si potom už príbeh možno nevychutnali do poslednej kvapky tak ako ja 😉

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre: