utorok 18. septembra 2018

Ako sa zamilovať do blázna

Originál: The Odds of Loving Grover Cleveland (2016)

Autor: Rebekah Crane
 
Vydavateľstvo: Yoli

Preklad: Mária Stanková

 
Počet strán: 272

Rok vydania: 2018



Šestnásťročná Zander Osbornová žije vo vlastnom svete a očividne sa trápi. Jedného dňa jej rodičia oznámia, že ju prihlásili do tábora Padova, päťtýždňového programu pre problémových tínedžerov. Zander tam nezapadá, alebo si to aspoň myslí. Pre svojich spolutáborníkov má len jedno označenie: blázni. Je tam Cassie, jej spolubývajúca, ktorá sama seba opisuje ako manicko-depresívno-bipolárno-anorektickú, alebo Grover Cleveland (áno, ako ten americký prezident), milý, ale konfliktný chlapec, ktorý čaká, že sa uňho prejaví schizofrénia. Pravdepodobne sa ani jeden z nich nemýli. V tábore je aj Bek, očarujúci patologický klamár. Popri skupinových „zverapiách“ a zakázaných nočných vychádzkach vznikajú nepravdepodobné priateľstvá a ako michiganské leto graduje, štyria tínedžeri postupne odhaľujú svoje tajomstvá.


Asi máme všetci svoje šialenstvá.
Poznáte to porekadlo: Všetci sú blázni, iba ja som lietadlo. Niečo podobné si myslí aj Zander, hrdinka tejto knihy. Rodičia ju poslali do tábora, v ktorom je plno tínedžerov s problémami rôzneho typu. Tmavá Cassie, jej spolubývajúca, je asi najťažším prípadom. Je drzá, ba až papuľnatá, svojhlavá a rada vyvoláva problémy. Jediný, kto si k nej našiel akú-takú cestu je Grover. Mladý muž, ktorý má sám problémy. Neustále čaká, kedy sa u neho prejaví schizofrénia (bavilo ma čítať o tom, ako si niekto namýšľa niečo, čo sa možno nikdy nestane 😁). Preto chodí do tábora opakovane každé leto... lebo, čo ak? A potom je tu Bek, ktorý si s nimi sadá za jeden stôl. Bek je zvláštny "týpek". Nehodno mu veriť ani slovo. Čokoľvek povie je klamtvo. Je totiž patologický klamár. Uvedomuje si to, ale hodlá s tým niečo spraviť? 

Práve s týmito ľuďmi sa stretáva hlavná hrdinka knihy Zander. Už pri príchode do tábora, kde každý presne vie akou poruchou trpí, resp. akú má "diagnózu" (čo si sami radi priznávajú), o Zander nevieme takmer nič. Zander si totiž žiadnu chybu, žiadny problém nepriznáva. Je v poriadku, myslí si. Iba jej rodičia ju sem poslali z nejakého neznámeho dôvodu...

Áno, román vyznieva tak, že ide o klasickú americkú youngadaltovku, v ktorej sa mladí ľudia snažia prísť na koreň svojich problémov. Ibaže, nie je to také jednoduché. A ani román o nich nie je taký. Obsahuje/nesie v sebe viac. Oveľa viac.

Rieši typické tínedžerské problémy. Každý mladý človek má istým spôsobom problém sám so sebou. Každý z nás si musí prejsť týmto obdobím či už chce alebo nechce. A Zander, Cassie, Grover a Bek sa preto stretávajú v určitom časovom úseku (na päť týždňov), aby zistili, že nie len oni majú svoje problémy, ale že ich má každý okolo nich. Proste zisťujú, že nie sú jediní, a hlavne, že v tom nie sú sami. 

Autorka poňala tému netradične. Urobila dobre. Kniha sa číta ľahko a plynule. Čitateľ má nutkanie dostať sa až na koniec, aby zistil, čo kvári mladých ľudí v dnešnom modernom svete a tiež, aby sa dozvedel, akým spôsobom sa s tým dokážu vyrovnať. Poprípade, či sa s tým vôbec vyrovnať dokážu. 

Výborne zachytené charaktery postáv. Páčilo sa mi to. V románe nechýbala dráma, ani romantika, ani realita. Bol vyvážený. Určite ho odporúčam čítať nielen tínedžerom, ale i dospelým. Mladým sa priblíži a starším napovie 😉

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre: