streda 15. apríla 2015

City bokom!

 
Názov knihy: City bokom! (2015) 

Autor: Mária Ďuranová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 200

Rok vydania: 2015



Redaktorka lifestylového časopisu Betka má zaujímavú prácu, no napriek tomu je osamelá a trápi sa pre svoju silnejšiu postavu. Prelom v jej živote nastane po módnej prehliadke v Londýne. Betka začne na sebe pracovať a pomaly sa mení na ženu, ktorej sa plným priehrštím dostáva mužskej pozornosti a obdivu. Vtedy jej cestu skríži príťažlivý muž, ktorý chce od nej viac ako len patriť do okruhu jej obdivovateľov a povrchných známostí. Podarí sa mu získať si Betkino srdce a stať sa mužom jej života?



Mám tridsaťtri rokov, tento debilný pírsing na brade, vyzerám otrasne, nikto ma nechce a nemám už ani žiadne kamarátky. A čo sa týka sexu, prejavuje o mňa záujem akurát tak jedna zúfalá lesba.

Takto sa vidí hlavná hrdinka Betka. Z jej opisu je každému jasné, že hrdinkou románu nie je žiadna dlhonohá blonďatá kráska. Naopak, je ňou bacuľka, navyše zakomplexovaná. A hoci vie, ako vyzerá, miesto toho, aby to zmenila, radšej sa ľutuje. Je to jednoduchšie. K rozumu, ak to môžem takto tvrdo povedať, ju privedie nečakaná cesta do Londýna. Tam sa totiž stretne s bývalým spolužiakom, ktorý jej bez milosti šplechne rovno do tváre, čo si o nej myslí. Jeho slová nesie ťažko, vie že sú pravdivé. Následne stretáva neznámu ženu, s hrdosťou si nesúcu svoje nadbytočné kilá. To Betku navedie na myšlienku skoncovať s ľútosťou a posmrkávaním nad nepriazňou osudu a rozhodne sa vziať ho pevne do svojich rúk.

Autorka nám v knihe ponúka príbeh mladej ženy, ktorá má problém s tým ako vyzerá, s tým čo robí i s tým, čo nerobí. Prezrádza nám jej túžby, odhaľuje nám jej svetlé i negatívne myšlienky. Jej nešťastie, nespokojnosť, ktorú tak často vídať i u žien okolo nás. Tiež sú večne s niečím/niekým nespokojné, frflú na život, na osud, ale v konečnom dôsledku nič nespravia pre to, aby boli šťastné a spokojné. Vo svojej postate sú slabé, utápanie sa v sebaľútosti a sebaklame je pre nich jednoduchšie ako by sa tomu všetkému mali postaviť zoči-voči.

Mária Ďuranová prináša na stránkach knihy príbeh hrdinky Betky, no pararelne s ním nám predostiera i život Doris. Znudenej ženy v domácnosti, hľadajúcej rozptýlenie. Obe ženy majú niečo spoločné, i keď každá iným spôsobom.

Oba osudy sú plné emócií, nečakaných zvratov a zaujímavého rozuzlenia. Kniha sa číta dobre a ľahko, vďaka vycibrenému spisovateľkinmu štýlu. A keďže kniha nemá happyend, vyznieva aj veľmi realisticky. Určite odporúčam prečítať si (nielen všetkým bacuľkám, či znudeným mamičkám na materskej dovolenke).

Moje hodnotenie: ★★★☆

Žiadne komentáre: