nedeľa 11. decembra 2011

Ráno s Rileyom

Z anglického originálu: Riley In the Morning (1985)

Autor:
Sandra Brown

Vydavateľstvo: Remedium

Preklad: Tomasz Trancygier


Počet strán: 208

Rok vydania: 2005



Jon Riley je populárny moderátor rannej televíznej relácie Ráno s Rileyom. On sám je už natoľko opojený vlastnou slávou, že sa začína správať povýšenecky a týra svojich spolupracovníkov. Kosa padne na kameň, keď mu predstavia novú produkčnú. Tá sa ho na rozdiel od niekoľkých predchádzajúcich nezľakne, naopak, usiluje sa zvýšiť úroveň stagnujúcej relácie a krotiť maniere nedotknuteľnej hviezdy. Už-už sa zdá, že úsilie Brin Cassidyovej bude korunované úspechom, keď vysvitne, že väčšmi než jej vojenské vystupovanie zdedené po otcovi-generálovi pôsobí na Rileya jej láska. Svadba protagonistov však nie je happyendom tohto ľúbostného príbehu. Krátko po nej sa totiž Brin zbalí a opúšťa Rileya i jeho reláciu.


Príbeh začína práve tam, kde obsah knihy končí :-) Brin už Rileya opustila a my sa postupne dozvedáme prečo tak spravila. Súčasnosť je popretkávaná spomienkami oboch hlavných hrdinov. Na jednej strane chuť dozvedieť sa, prečo vlastne Brin od Rileyho odišla, núti človeka čítať príbeh až do konca, no na strane druhej nemá po obsahovej stránke vôbec žiadnu dušu, žiadnu vážnejšiu myšlienku (áno, myslíte si, akú už len romantická kniha môže ponúknuť vážnu myšlienku? čudovali by ste sa, ale môže), žiaden dobrý nápad.

A navyše, keď zistíte prečo vlastne Brin od manžela ušla, poviete si: Toto som vážne čítala? Absolútne bezduchý dôvod na sedemmesačné odlúčenie.

Ešteže už Sandra nepíše ako vo svojich začiatkoch - len pri takýchto dielach vidieť, aký kus cesty ako spisovateľka prešla. 

Na druhej strane je zaujímavé, že téma, ktorú si pre knihu zvolila je v podstate stále aktuálna... hm, už v osemdesiatych rokoch sa bili televízie o ratingy, to sa mi zdá také vzdialené. Nuž Amerika je Amerika, my sme v 80. rokoch boli úplne inde a o súkromnej TV sa mnohým ani nesnívalo (niektorým sa snívalo len o televízore, ktorý by chceli doma mať :-)) 

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre: