Kokina červená knižnica

štvrtok 31. októbra 2019

Vzala si mi všetko


Názov knihy: Vzala si mi všetko (2019) 

Autor: Simona Rošková

Vydavateľstvo: Meridiano-press
 
Počet strán: 320

Rok vydania: 2019



Príbeh o nenaplnenej láske, zlom rozhodnutí a ľútosti, ktorá prišla príliš neskoro.

Kým Michaela sa po tragickej smrti manžela s láskou stará o dcéru Veroniku, Renáta robí svojej Johanke zo života peklo. Dievčatko trpí nedostatkom lásky a jej úprimné pokusy o priazeň matky končia vždy rovnako. Hnevom, krikom a nenávistným osočovaním.
Obidve ženy, napriek rozdielnym postojom k výchove dievčat, spája nerozlučné priateľstvo. Až do chvíle, keď sa Renáta rozhodne urobiť zásadné životné rozhodnutie. To osudovo zasiahne nielen jej dcéru, ale pretrhne aj niť priateľstva s kamarátkou, ktorá jej vždy ochotne podala pomocnú ruku.  

 
Ku knihám určeným hlavne pre ženy pribudla nedávno novinka z pera Simony Roškovej. Je dobré vedieť, že sa autorka po svojom úspešnom debute Nechcem počuť tvoj plač rozhodla v písaní pokračovať. 

Ústrednou témou jej najnovšieho románu je, zjednodušene povedané, - materstvo. V širšom kontexte ide o vzťahy medzi matkami a ich dcérami. V tomto prípade o vzťahy matiek, ktoré žijú samé, bez partnerov, k svojim ratolestiam. Kým jedna - Michaela vychováva svoju dcéru "ukážkovo", tá druhá - Renáta to robí s nenávisťou a hnevom. Nie pre to, že by bola sama poznačená podobnou výchovou, nie pre to, že by to tak sama chcela. Nie. Proste to len osud zariadil inak ako si ona predstavovala. Muž, o ktorom celé roky snívala ju opustil a nezabránilo mu v odchode ani oznámenie, že je tehotná. Nechcene sa stala matkou dievčatka, ktoré jej celý život bude pripomínať jej zlyhanie...

Čitateľ má možnosť sledovať príbeh malej Johanky, ktorá je pre štipku lásky svojej matky ochotná urobiť čokoľvek. Je milá, dobrá, poslušná. Má iba jednu vadu, ktorá je v očiach Renáty tou najväčšou. A to, že sa podobá na svojho otca. 

Johanka sa veľmi trápi a má strach. Zo svojej matky, ktorá namiesto toho, aby sa jej venovala sa utieka k alkoholu a žiali za tým, čo nemá, no mohla mať... keby jej to osud doprial. Renáta je láskou sklamaná a postupne sa z nej stáva zatrpknutá, nešťastná žena. Najradšej by Johanku ani nemala, no zároveň vie, že ona je jediným spojivom s mužom, ktorého miluje...

Našťastie Johanka nebude dlho trpieť pri nešťastnej matke. Renáte priveje osud do cesty nového muža, vďaka ktorému začne vidieť svet ružovo a dostane chuť opäť žiť... 

Román je nabitý emóciami. Čitateľ môže súcitiť s malým dievčatkom, spolu s ním sa báť, no i nádejať. Taktiež môže cítiť hnus a zlobu na Renátu a zároveň si priať, aby čo najskôr dostala rozum a začala si vážiť samu seba (v prvom rade). Ako to celé dopadne nebudem prezrádzať. Poviem už iba toľko, že autorka román rozdelila do dvoch častí - do obdobia, keď je Johanka ešte dieťa a do obdobia, keď je dospelou mladou ženou. 

Pri čítaní tejto knihy vám čas ubehne veľmi rýchlo. Román sa totiž číta ľahko a rýchlo. Simonkin štýl písania je harmonický. Nemá žiadne rušivé momenty, je hladký. A mnoho matiek si po jeho dočítaní určite pôjde poriadne objať svoje dieťa.

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára